Víte, že vyrobit si pořádné mýdlo s pozitivními účinky na pleť je reálné?
Nemusíte se toho vůbec bát, není to ani nijak náročné, ani nákladné. Prostě zde naleznete jednoduchý návod na bezva mýdlo, které si můžete vyzdobit a navonět dle vlastních představ a uvážení.......
Budete potřebovat:
300 g kokosového oleje - lze zakoupit třeba ZDE300 g palmového oleje - lze zakoupit třeba ZDE
500 g oleje slunečnicového
148 g louhu (hydroxid sodný NaOH) - lze zakoupit třeba ZDE
380 ml destilované vody
4 - 6 ml esenciálního oleje dle vlastního výběru - lze zakoupit třeba ZDE (není podmínkou)
30 ml kosmetická barviva - lze zakoupit třeba ZDE
části rostlin na zkrášlení výrobku
Postup:
Všechny oleje slejte dohromady a pomalu zahříváme ve velkém hrnci dokud se vše nerozpustí. Teplota tuků nesmí překročit 50 °C. Když se vše rozpustí, necháme směs schladnout na cca 35 °C. Čas potřebný na chladnutí vzužijeme na přípravu roztoku louhu. Nalijeme přesně odměřenou, studenou destilovanou vodu do dostatečně velké nádoby a do ní pomalu nasypeme PŔESNĚ odvážené množství louhu. Mícháme, než se louh ve vodě dokonale rozpustí. Při rozpouštění sodného louhu se voda silně zahřívá a uvolňují se rovněž nebezpečné leptavé výpary, proto je nutné prostor dobře odvětrat, nejlépe digestoří. Horký rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem a olejem, který by měl stále ještě mít teplotu cca 35°C. Za stálého míchání tyčovým mixérem se vytvoří mléčná hmota. Po několika minutách je hmota hustější, asi jako pudink. Když je hmota pevná tak, že na ní kuchyňská lžíce může zanechávat stopy, v tento okamžik můžeme přidat látky, jako jsou esenciální oleje, barviva a části rostlin (květy, lístky), což mýdlo učiní krásnějším a příjemnějším. Tuto hmotu přelejeme do připravené formy na mýdlo (postačí plastová dóza).
Mýdlo ve formě brzy ztvrdne a je vhodné, když se v ní necháte stát ještě alespoň 24 hod. někde v teple. Formu dobře přikryjte ručníky, aby dobře udržovala vlastní teplo a nechte mýdlo právě vyrobené mýdlo “vyzrát” po dobu cca 3 týdnů. Po této době mýdlo vyjměte a nařezejte kousky velikosti mýdla. Tyto kousky mýdla nechte ještě několik dní ležet a schnout. Tato mýdla mohou být skladována měsíce, ale kvůli přetučnění mohou po delší době začít trochu žlukle páchnout. Ničeho se nebojte, je to jen zápach na povrchu, který při mytí ihned zmizí. Doma vyrobené domácí mýdlo je totiž přírodní produkt, který neobsahuje žádné chemické stabilizátory a konzervanty !!!!
Varování: Louh je silná žíravina, proto pracujte v ochranných rukavicích, dávejte pozor na oči (zrak je dobré chránit brýlemi). Dokonce i právě vytvořené mýdlo se chová jako žíravina, což zmizí po výše uvedené době odpočinku.